Thursday, 21 April 2011Bismillah ir-Rahman ir-Rahim
Assalamualaikum wbt

Berhikmah dalam berdakwah

DENGAN nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang; selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW
Astaghfighullah al-‘azim (3x)
Hari demi hari makin ramai yang mara ke hadapan menyuarakan seruan kebenaran demi menegakkan kalimah ALLAH di muka bumi ini, Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah. Moga segala perlakuan kita itu dihintung ALLAH dan dapat menyelamatkan kita daripada azab api neraka dengan belas ihsan serta rahmat Nya.
Bersyukur hati ini melihatkan percambahan makin banyak “cendawan-cendawan dakwah” yang muncul di saat ketika kita telah lama kehilangan Rasulullah SAW yang tercinta, sesudah bertahun-tahun lamanya kita telah ketandusan system khalifah yang berdasarkan Islam semata-mata. Sungguh, jika Baginda masih hidup insyaALLAH Baginda akan tersenyum bahagia mendengarkan pengkhabaran ini.
InsyaALLAH
Tapi, sungguh malang, apabila melihat ada di antara golongan yang Alhamdulillah sudah mengenali apa itu Islam yang sebenar serta tuntutannya, sudah faham apa itu urgensi dakwah, tapi mereka ends up dengan cara berdakwah yang “baru”. Dakwah yang menghalalkan cara-cara yang kurang elok di pandangan kita sendiri sebagai seorang muslim apatah lagi pada pandangan yang bukan muslim. Nauzubillah.
Lupakah kita mengenai firman ALLAH yang bermaksud "Serulah manusia ke jalan Allah dengan bijaksana dengan NASIHAT YANG BAIK. Nyatakan alasan-alasan yang munasabah (6:125).
Teringat ana mengenai satu talk yang diberikan oleh Yusha Evans mengenai kenapa ramai lagi orang non-muslims di luar sana mendapat wrong impression about Islam, it’s not purely their faults! Tapi, salah kita kerana tidak mempamerkan Islam yang sebenarnya kepada mereka. Di kesempatan ini, ana pun ingin menyusun jari memohon ampun dan maaf jika pada masa lampau, ana tidak memberikan contoh dan teladan yang baik kepada sahabat ana yang most of them are non-muslims. Salah kita kerana “malu” untuk menjadi testimonials of Islam itu sendiri. Mereka sedikitpun tidak dapat melihat Islam (the way of life) pada diri kita, pada perlakuan kita sehari-hari, malah kadangkala tutur kata kita dalam berdakwah jua menjadi isu kenapa mereka tidak mahu mengenali Islam dengan lebih mendalam.
Okay2,..tak nak pergi jauh sangat lah, kita back to our kelompok muslims sahaja. Alhamdulillah makin ramai muslims yang faham sekarang, tapi jangan lupa masih ramai yang sedang berjinak-jinak mempelajari Islam, dan ada juga yang cuba mencari ruang untuk melarikan diri daripada tahu tentang Islam
Umat Islam sekarang pun dah terbahagi kepada banyak golongan. Ada yang sangat-sangat faham, ada yang faham dan mahu bekerja untuk Islam, ada yang faham sekadar faham, “tapi tak mahu lah dakwah-dakwah ni”, ada juga yang faham “tapi tunggu hidayah dulu la nak berubah”, ada juga tak mahu langsung dengar pasal Islam, “menyusahkan” katanya.
Adakah dikira suatu talk itu sebagai DAKWAH jika ia penuh dengan cacian dan herdikan kepada golongan tertentu? Jika kita sebagai orang Islam pun tak sedap punggung duduk mendengar, bagaimana pulak agaknya penerimaan non-muslims? Bukankah ALLAH telah Menerangkan sejak awal lagi, cacian dan herdikan itu bukanlah sesuatu yang dibenarkan dalam Islam kerana kita tidak boleh predict masa depan, barangkali orang yang kita herdik hari ini, akan jadi seseorang yang lebih baik pada masa akan datang dan beroleh syurga sedang kita meniti usia muda dalam kelalaian dan dijemput ALLAH dalam keadaan amalan ahli neraka, nauzubillah L
"Hai orang-orang yang beriman, janganlah suatu kaum mengolok-olokkan kaum yang lain (kerana) boleh jadi mereka (yang diolok-olokkan) lebih baik dari mereka (yang mengolok -olokkan), dan janganlah pula wanita-wanita (mengolok-olokkan) wanita-wanita lain (kerana) boleh jadi wanita-wanita (yang diperolok-olakkan) lebih baik dari wanita (yang mengolok-olokkan), dan janganlah kamu mencela dirimu sendiri dan janganlah kamu panggil memanggil dengan gelar-gelar yang buruk. Seburuk-buruk panggilan (ialah) panggilan buruk sesudah iman, dan barangsiapa yang tidak bertaubat, maka mereka itulah orang-orang yang zalim.
"...dan kalaulah engkau BERSIKAP KASAR LAGI KERAS, tentulah mereka akan LARI DARI KELILINGMU..." (3:159).


Kalau mereka lari daripada mengenali Islam pada hari ini disebabkan oleh kita, Nauzubillah maka tergolonglah kita di kalangan mereka yang rugi. Percayalah mereka ini akan kembali menuntut hak mereka untuk mengenali Islam daripada kita pada hari pembalasan kelak. Jangan sampai tuntutan-tuntutan yang menggunung itu menyebabkan kaki kita tertarik ke neraka walaupun kita kononnya telah banyak ‘berdakwah’ ketika masih hidup L
So, kalau nak betulkan perception non-muslims pasal ISLAM, pasal KITA (umat ISLAM), jom la baiki dulu keadaan umat Islam itu sendiri. Suatu team perang takkan kuat kalau strategy takde, ataupun ada pergolakan dalaman di kalangan golongan atasan dan tenteranya. So, kerja kita berat tapi perlu buat jugak. Kena satukan kembali umat Islam daripada terbahagi kepada banyak-banyak part ni, kepada 1 sahaja, iaitu MUSLIMS yang nak bekerja untuk Islam, yg hidup dan matinya hanya untuk ALLAH. Berpegangkan moto Allahu ghayatuna, Ar-Rasul qudwatuna, Al-Qur’an dusturuna, Al-jihad sabiluna, Al-mautu fi sabilillah asma amanina.
InsyaALLAH memang susah tapi tak mustahil kerana janji ALLAH itu pasti. Sekarang umat Islam kita ni memanglah ramai; berbilion-bilion agaknya, tapi Islam tak tertegak pun di muka bumi ALLAH padahal kita dah berjanji kepada ALLAH untuk memakmurkan bumi ALLAH ini dengan kalimah ALLAH. Tapi, itu semua tidaklah suatu yang pelik sebab Rasulullah SAW pun pernah bersabda dalam hadithnya long, long time ago, predicting condition sebegini akan berlaku pada umat akhir zaman (KITA!). AWAS! Penyakit wahan sedang merebak di kalangan kita semua, cepat ubati cepat-cepat takut tak sempat pulak nanti, kang ALLAH Ganti kita dengan kaum yang lebih baik yang taat dan patuh hanya kepadaNya. Allah tak rugi apa-apa kalau kita tak tolong, yang rugi kita. L
Hadith Rasulullah SAW
Tsauban r.a. berkata: Rasulullah SAW bersabda; “Hampir tiba suatu masa di mana bangsa-bangsa dan seluruh dunia akan datang mengerumuni kamu bagaikan orang-orang yang hendak makan mengerumuni talam hidangan mereka.” Maka salah seorang sahabat bertanya “Apakah dari kerana kami sedikit pada hari itu?” Nabi SAW menjawab, “Bahkan kanu pada hari itu banyak sekali, tetapi kamu umpama buih di waktu banjir, dan Allah akan mencabut rasa gerun terhadap kamu dari hati musuh-musuh kamu, dan Allah akan mencampakkan ke dalam hati kamu penyakit ‘wahan’.” Seorang sahabat bertanya, “Apakah WAHAN itu hai Rasulullah?” Nabi menjawab, “Cintakan dunia dan takut mati.” – [HR Imam Abu Daud]
Ana sungguh tertarik dengan pandangan Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang kepada sekumpulan wartawan dalam satu pertemuan baru-baru ini mengenai kepentingan berhikmah dalam berdakwah, hatta melalui pilihan raya dan perang sekalipun. Tuan Guru Presiden mengingatkan semua pihak agar berhemah dan berdakwah dengan lemah lembut seperti yang diperintahkan Allah SWT kepada Nabi Musa a.s. dan Nabi Harun a.s. ketika menyeru Firaun dan konco-konconya.

Sangat suka dengan analogy TG Haji Abdul Hadi Awang mengenai kesabaran yang menjadi teras dalam menyebarkan dakwah. Beliau menerangkan bagaimana kisah seorang suri rumah memasak daging, apinya hendaklah perlahan; dengan cara itu dapat menghasilkan masakan daging enak dan empuk sedangkan jika gopoh dan tidak sabar lantas menggunakan api pada tahap kepanasan tinggi, hasilnya mengecewakan.
J J J
Analogy yang insyaALLAH orang yang tak suka duduk dapur pun boleh faham agaknya..Too simple. Nak hasil yang sedap mana boleh hentam keromo dan tergopoh gapah. Ni lagi la, syurga ALLAH itu mahal, dik. Mana mungkin ALLAH nak bagi macam tu je tanpa sebarang ujian. Inilah tahap Keadilan ALLAH, MAHA ADIL, so tidak mungkin ada keraguan dalam Penilaian ALLAH yang Maha Teliti J

Kenapa kita sibuk-sibuk nak menyampaikan dakwah?!
Sebab ALLAH pun dah berfirman yang bermaksud "Siapakah yang lebih baik pertuturannya daripada mereka yang menggunakannya untuk menyeru manusia ke jalan Allah." (41:33).
Nak jadi hamba yang baik kepada ALLAH, kenalah menyeru manusia ke jalan ALLAH @ dalam kata lain D.A.K.W.A.H!!
Tapi, bagaimana kita nak berdakwah??
(Kita perlu rancang sebab tak nak diri kita sendiri jadi fitnah kepada Islam tu Nauzubillah L)
Al-Quran dan hadis menyatakan di beberapa tempat mengenai prinsip dan kaedah komunikasi dalam berdakwah ini. Antara ayat-ayat al-Quran yang menyatakan perkara ini ialah:

1. "...dan katakanlah kepada sesama manusia PERKATAAN-PERKATAAN YANG BAIK..." (2:83).

2. ALLAH TIDAK SUKA KEPADA PERBUATAN BURUK YANG DIKATAKAN DENGAN BERTERUS TERANG (untuk mendedahkan kejahatan orang); kecuali oleh orang yang dianiayakan." (Surah 4:148)

3. "Dan katakan (wahai Muhammad) kepada hamba-hamba-Ku (yang beriman), supaya mereka BERKATA-KATA DENGAN KATA-KATA YANG AMAT BAIK (kepada orang-orang yang menentang kebenaran); sesungguhnya syaitan itu adalah musuh yang amat nyata bagi manusia." (17:53).

4. "Kemudian hendaklah kamu berkata kepadanya, dengan kata yang LEMAH LEMBUT semoga ia beringat atau takut." (20:44).

Mungkin ada di antara kita masih mencari alas an mengizinkan cara dakwah yang menghentam musuh Islam dengan cara mengherdik dan mengutuk antara satu sama lain. Mungkin ada di antara kita berpendapat Rasulullah SAW maksum, so boleh la, kita ni lemah, hina, etc. Tahu tak Rasulullah SAW sendiri pun pernah buat dosa, bezanya, sesudah Baginda sedar, Baginda cepat-cepat bertaubat kpd ALLAH
** MAKSUM bukanlah bererti nabi-nabi serta rasul terhindar drpd membuat dosa tapi ALLAH Memelihara mereka drpd melakukan perbuatan-perbuatan yang mengaibkan mereka sebagai penyampai risalah ALLAH. Mereka tetap dipilih di kalangan manusia biasa. So, jangan jadikan alas an keMAKSUMan mereka sebagai alas an kenapa mereka boleh jadi INDIVIDU MUSLIM yang lebih baik daripada kita hari ini
Okay lah.. Rasulullah SAW memang contoh terbaik manusia sepanjang zaman. Kita memang nak jadi dan mencontohi Baginda, tapi mungkin ke? Tak percaya lagi?
Jom kita bedah kisah Imam Syahid al-Banna, bagaimana beliau berdakwah? Adakah beliau berjaya mencontohi Rasulullah SAW dan tuntutan ALLAH supaya berdakwah secara hikmah??


Ustaz Umar Tilmisani rahimahullah berkata:
“Apabila melakukan teguran, Imam syahid Al-Banna menuturkan kata-kata teguran yang lemah lembut dengan suara yang halus dan tidak dengan nada yang tinggi. Beliau akan menegur kesalahan dan menyatakan kesalahan tanpa menyakiti atau mengguris hati ikhwah.”
“Di saat senang, beliau memanggilku dengan namaku sahaja… Wahai Umar.”
“Namun, apabila ada sesuatu yang menyimpang dan harus diperbetul dan diluruskan, maka beliau akan memanggilku dengan panggilan… Wahai Ustaz Umar.”
“Apabila terdengar sahaja panggilan itu, maka saya akan segera menyedari bahawa ada hal yang tidak menyenangkan atau ada perkara yang perlu saya perbetulkan. Maka saya akan segera berkata, Apa yang terjadi?”
Beliau membalas pertanyaan dengan SIMPULAN dan KUNTUMAN SENYUM YANG INDAH MEKAR DI BIBIR. Sehingga apabila melihat wajahnya, maka sesiapa yang sedang marah, maka perasaan geramnya pasti akan reda dan hilang. Lalu, beliau akan menyampaikan isi tegurannya dengan bahasa yang lembut yang menyentuh hati dan juga menyenangkan jiwa yang mendengar.”
Subhanallah Subhanallah Subhanallah
Inilah antara contoh terbaik yang boleh kita ikut jika kita betul-betul nak berada lama, tsabat di jalan dakwah ni.. J
Jangan lekas marah2 taw?
Rasulullah SAW mengajarkan kepada kita untuk menghadapi perasaan marah ini berdasarkan hadith dari Sulaiman Bin Shurad:
“Saya duduk bersama Nabi s.a.w. dan di situ ada dua orang yang saling bermaki-makian antara seorang dengan kawannya. Salah seorang dari keduanya itu telah merah padam mukanya dan membesarlah urat lehernya, kemudian Rasulullah s.a.w. bersabda:“Sesungguhnya saja niscayalah mengetahui suatu kalimat yang apabila diucapkannya, tentulah hilang apa yang ditemuinya -kemarahannya, yaitu andaikata ia mengucapkan: “A’udzu billahi minasy syaithanir rajim,” tentulah lenyap apa yang ditemuinya itu. Orang-orang lalu berkata padanya – orang yang merah padam mukanya tadi: “Sesungguhnya Nabi s.a.w. bersabda: “Mohonlah perlindungan kepada Allah dari syaitan yang direjam.”
(Muttafaqun ‘alaih)
Selain itu, Rasulullah pernah bersabda bahawa:
“Seseorang yang kuat di kalangan sesuatu kaum bukanlah orang yang dapat mengalahkan semua orang di kalangan kaumnya tetapi orang yang kuat itu adalah orang yang dapat menahan dirinya daripada berasa marah.”
“(yaitu) orang-orang yang menafkahkan (hartanya), baik di waktu lapang maupun sempit, dan orang-orang yang menahan amarahnya dan mema’afkan (kesalahan) orang. Allah menyukai orang-orang yang berbuat kebajikan.”
(Surah ali-’Imran [3]:134)
J J J
Kenapa kita perlu keras-keras dalam berdakwah? Marah sana sini? Yang ni salah, yang tu salah, kita je betul..Bukankah Rasulullah SAW pernah bersabda:
“Sesungguhnya Allah itu Maha Lemah-lembut dan mencintai sikap yang lemah-lembut dalam segala perkara.”
(Muttafaqun ‘alaih)
Kalau ALLAH itu pun sikapNya Maha Lemah Lembut, layakkah kita untuk menjadi aggressive? Cuba bayangkan kalau ALLAH Mentarbiyyah kita dengan cara yang keras, sudah pasti sudah lama ALLAH akan ganti kita dengan kaum yang lain sebab banyak sangat dosa dan kesalahan kita walaupun dalam usaha membawa risalah Islam itu sendiri..Sob2 L
Jelas di sini bahawa kita perlu bersikap lemah lembut dalam semua perkara. Hatta khudwah hasanah ita yang kita junjungi, Rasulullah SAW sentiasa bersikap lemah lembut. Baginda mungkin pernah bersikap tegas, tetapi semuanya dengan nada yang lembut dan sangat menyentuh hati.
Malah Syed Qutb pernah berkata:
“Kita menyeru dan memerangi manusia dengan kasih sayang dan lemah lembut. Nampak seperti ironi, namun itulah hakikat yang perlu kita implementasikan.”
Kata-kata beliau ditujukan buat daie-daie muda yang penuh dengan semangat tetapi risau jika disalurkan pada saluran-saluran yang terselitnya rasa marah. Impak yang lebih teruk ialah, orang yang diseru mungkin akan lari dan menyebabkan usaha kita sia-sia malah dikutuk oleh Allah.
Wallahua’lam..
Wassalam

“Jangan marah-marah lagi ye, senyum…senyum…senyum lagi..nampak gigi! Ok dah!~~”
[edit trademark SCUK 2011 sikit hihi]