Saturday, 30 January 2010

valentines--->no panties promotion?-->MALAYSIA?????

salam wbt...
astaghfighullah al-azim
subhanallah
ape lagi yg boleh sy katakan apabila sy mbaca post ini...


nak tahu cite??
click http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2010/1/29/nation/5567822&sec=nation

Bare your love this Valentine’s Day, female students urged


SHAH ALAM: Female students in higher-learning institutes here are being persuaded not to wear panties on Valentine’s Day as an expression of true love for their boyfriends.

The “no-panties promotion”, being held for the first time, has apparently been gaining interest among the students, who are passing the news by word-of-mouth.

Two students in their 20s from Shah Alam, known only as Ummi and Melissa, said they were aware of the “promotion.”

“I feel it is personal,” said Ummi with a smile.

“Valentine’s Day is a good time to express one’s love. And, what we use or don’t use is our right, our freedom. But we will do what is right. It’s a new world now.”

Melissa claimed that there was already a large group who planned to go ahead with it.

“We will know how many by Valentine’s evening.”

State Islamic Affairs Department (Jais) director Datuk Mohammed Khusrin Munawi said:

“We will not allow Muslim students to be taken in by such celebrations that deviate from the teachings of Islam.”



or bace post ni

There is a new hype in Malaysia that is quickly gaining fans among students but upsetting many conservatives. An unnamed group in Malaysia has decided that the best way to express their love to their boyfriends is to have a “no panties” promotion. Word of mouth have spread among many female students in Malaysia’s educational institutes of higher-learning where they are being persuaded to follow this campaign as an expression of true love for their boyfriends.

The group has been successful as many students are planning to ahead with this campaign on Valentine’s Day on 14 February 2010.

This campaign which is being promoted in Malaysia for the first time have its detractors. On the other side of the fence are the more conservative group who thinks that Muslim students should not celebrate in this manner as it will deviate from the teachings of Islam.
source: http://www.wayangtimes.com/malaysia-promotion-for-valentines-day-2010.html




subhanallah
besarnya dugaan-Mu pada manusia yang masih tak celik2 matanya ini
kenapa semua ini terjadi
salah siapakah??
bukankah terang2 ulama' dah berijtihad..
cakap terang2 dah bagitahu yang sambut valentine tu pun dah HARAM..
bcanggah dr segi agama islam
subhanallah
apa lagi????
bukan setakat valentine..kapel pun ALLAH tak bagi selagi belum halal hubungan tu...
bukan kapel la...
kalu setakat kuar member dgn member
laki n ppuan ber2-2an
tu pun ALLAH larang sangat2...
ape ni sampai tahap terkuor kat newspaper yg Malaysia ade kempn no panties campaign sempena Valentine's day ni..???
EHH....
MALAYSIA BUKAN NEGARA ISLAM KE????
kalau dipersoalkan status negara Islam tu mule la gelabah
nak marah2
cakap kami ni lawan kerajaan etc
bukan itu tujuan kami!!
tak tipu langsung!!
kami nak negara islam yg semuanya berlandaskan syara'..
ikut undang2 Islam
kerana kami sayangkan pemimpin2 kami..
kami sayang saudara2 kami
kami tak nak mereka yg tak layak jadi pemimpin jadi pemimpin..
kenapa???
kerana sekiranya pemimpin tak melaksanakan tanggungjwab ikut landasan syariat islamiah yang ALLAH kasik terang2an melalui al-quran n hadith tu..
maka mereka inilah termasuk antara golongan yg ALLAH laknat+murkai
astaghfighullah al-azim
kami sayang kamu..
kami nak sume saudara2 kami selamat
kalau lah kempen ni betul2 berleluasa 14februari nanti...
apa pemimpin2/saudara2 seislam yg bertuhankan kepada Tuhan yg Esa ini perlu jawab??
apa yg dah kite lakukan sehingga ttibe ada sahabat kita/saudara Islam kita pun join kempen tu
or tak join pun kempen tu, xhalang pulak mmber2 lain yg menyertainya...
astaghfighullah al-azim
inikah dinamakan dunia akhir zaman...
ya ALLAH ampunkan lah dosa2 kami
semoga Engkau tidak palingkan hati kami daripada kebenaran yg nyata iaitu as- Deen (agama Mu-ISLAM)
selamatkanlah sahabat2 kami, saudara2 sesama islam kami, dan selamatkanlah pemimpin2 kami daripada seksaan azab-MU kelak
persatukanlah kami di bawah ISLAM yg sebenar..
kukuhkanlah iman n taqwa dalam hati kami
supaya kami sujud kepada-Mu dengan ikhlas
sehinggakan anasir2 barat sebegini tidak sedikit pun menjejaskan iman n taqwa kami..
amiiiiin..amiiin...amiiiiin..
amiiiin ya rabbal alamiin...


wallahua'lam
jzkk...
salam wbt

Friday, 29 January 2010

happY birthdaY my deAr..luV u sgt2...♥ ♥ ♥ ♥ ♥

salam wbt..

subhanallah...
30januari 2010 dah muncul...

21 tahun lepas ade seorang baby yg sgt2 comeyl dilahirkan ke muka bumi ni...

ari ni ulang tahun bday my very best fren....
ainun waheedah ahmad
sy sayang die sangat2
even sy dop pernoh cakap pn kat die
bukan sebab ape...
tp malu arhhh
tp ari ni
sy xmboh malu2 dh
sbb sy takut sy xsmpat nk gtaw die len kali


♥ ♥ ♥ ♥ ♥
ainun waheedah ahmad
** Penerima Anugerah Santun Fuiyo09**
saya sayang kamu sangat2
sayang kamu da most
kamu la sahabat tbaek sy di cempaka until now


ainun waheedah ahmad

saya nok tengok kamu bjaye di dunie n akhirat sy suke tgok kamu btudung cHantekkk sgt2 sy pun jelez tgok kechanteKan tu tp sy sUker sgt2!!! awak syg sy jugak kan?? tp i saw ur comment dgn hui pin u r looking 4 my wish as well as jin2+koe kan? u thought like we r forgetting u huh?? NEVA!!! it will neva happens inshaALLAH tu janji aku ainun... selagi aku mampu pertahankan janji tu ko la sahabat terbaek aku

ak sayang ko semalam, ari ni, esok, +4evA

LUV U MY DEAR...

*btw sowii aku curik pic sopan2 ko ni kt fb ;)



♥ ♥ ♥ ♥Love for ALLAH ♥ ♥ ♥ ♥

koMen kapeL tu haRam ke erk???

salam wbt..
bismillahirrahmanirrahiim...

subhanallah...

ni salah 1 kesah seorg hamba ALLAH yg sorg lagi...yg telah diedit ;P
komen/pdgn personalkat part bwh..kaler biru


berikanlah aku kekuatan aku untuk berbicara mengenai topik ini...

kepada sesiapa yg pernah mengenali diri ini...
sememangnya anda layak untuk melabel diri ini hipokrit or bermuka2
ya...
sy ngaku..
dulu sy kapel bagai nak rak...
hidup mati ku bagai xde hala tuju
melainkan utk menghalalkan perhubungan itu dgn akad nikah

cita2 hanya utk menjadi isteri yg solehah kepada dirinya yg bergelar suami
bukan apa..tujuan sy kapel dulu tak laen tak bukan
untuk mencari dia yg bergelar suami yg mampu menjadi imam dlm keluargaku kelak
yeee budok ppuan yg tak pikir panjang..
umur mude2 gatal2 nak kawen..
eh salah ke kawen mude??tak pun..
tp kalu kapel 5tahun dop kawen2 tu mnjamin ke korang akan kawen??
ntah2 esok luse clash...
haishhyy

sy pernah hanyut sgt2 di dlm era pncintaan
tak caye??haha
kompem korg sume caye
esp sape yg pernah tgok sy in personal..
tserempak kat mane2
sampai dulu mmber2 bengang la
nok sambut bday sy pn susoh
sllu dop lekat kt umoh..
huhu...


tu mmg era yg lagho sgt2 lah...dop deny pn
nk gi mane2 mintok izin nk wat nape2 mntk izin
mcm ngn tok laki la ambe buat huhu
konon2 takpe kekgi ye kawen gop ngn ak...
**bodohnye!!**

zmn berubah...
jarang doh jupe...
bile hati ni mule rase nk bruboh
nk dekat ar cket ngn ALLAH tu...

hubungan tu msih ku jage rapi
dop kwn mne doh ngn budok laki time tu
siap tukor no...
ym ignore je mane2 budok laki
ade pn sdre mare/kwn2 usrah je...
n misti ar my bf mase tu...

hari2 ym...
rndu la tu la ni la
ptg baru balik usrah
balik2 konon2 nak share ngn laki tu
niat di hati nak same2 jadi baek la
same2 nak dpt berkat ALLAH tu
ye ar esok luse kang ye jadi laki ak gop
***haisyhhh mcm2 ak dulu***

sokmo gtu...
pk dakpe lah hubungan ni xdop dh i luv u..u love me
tp byk bncang pasal hal semasa n hal islam
ye pn epi ak bruboh dos
ye ni jenis ade base agame kuat gop la
lau nk bnding ngn budok ni
mmg teruk ar dulu...

so bile dh brubah...
lame2 ase bes lok bncang hal agame ngan die
sbb die ni jenis yg suke buat budok ni pikir..
best tu mmg bes...
die bg dalil2 hadith
n ajar suh cari hadith yg betul2
jgn maen post blog.sttus bukan2
kena cek lu source tu reliable dop
ley kate die ni my everything las...

sebab kalu xdop die mmg sy ni jenis malas nk cari
mikir pun dop matang ngat

so lega la..
yayyy..hubungan kami bdasarkan islam
means takdop la dating2..kuor2..jupe2
suke molek ar

**yayy...nafsu dah bjaye dilawan**
nafsu ni kan macam2...nafsu nk mkn,minum, nafsu nk pakai lawo2..etc

pastu
alhamdulillah 1day terbace 1blog ni
source iluvislam kat bwh tu
huhu
nanges gak las...
huhu

2ari sblum tu...
kne maroh do senior
"irah ni xley k dop kawan ngn laki??bakpe irah nk couple2 ni..tau doh kang bnde tu ALLAH dop bagi..kawen la kalu tul2 nk ke die...
ni cakap nk kawen..kawen pun dop ahu bile..jgn stakat ckp je"

mase tu bengang gile
dalam hati macam2 berleber
ape ni??
bajet ape je...
kitorg juz nasihat2 je
bukannye wat nape2 pn
pape tazkirah,usrah sy dpt sy share kt die
ape die taw die ajor sy
bnde yg slh nye???
takdop pn!!!

**terus letok hp dengan perasaan maroh**
siap cakap agi kat senior tu
ye la kak ******, sowi la sebab akk jupe sy
sy ni mmg jahat
ye ar sy jahat...xyh care sy agi
sy xkn ley beruboh

astaghfigullah al-azim...
pandai je setan maen2kn sy wktu tu :(

pastu bile jupe blog tu mmg nanges gop ar
upenye ade gop org pernoh lalui saat2 ni
n at last die berjaye
sy terus kol akk senior tu share cite tu
n sy ckp sy da ikut ckp die
n mtk tlg guide sy

sy trus ctct my bf mase tu
n ckp ape2 yg da jadi
n alhamdulillah die pun time

smoge ape yg tjadi ni adeyg ley amek ikhtibarnya
bukannye sy ni baek sgt
ilmu pun xsmpai sejengkal
baru je nk belajo
tp...
sy suke ayat ni

Dan (juga) kaum Ad dan Tsamud, dan sungguh telah nyata bagi kamu (kehancuran mereka) dari (puing-puing) tempat tinggal mereka. Dan setan menjadikan mereka memandang baik
perbuatan-perbuatan mereka, lalu ia menghalangi mereka dari jalan (Allah), sedangkan mereka adala
h orang-orang yang berpandangan tajam.
(Surah Al-Anakabut,Surah 29, ayat 38)

ni rupenye trick setan..
konon2 hubungan tu xpe..
sebab atas dasar islam
padahal...
huhu...

setan2
ko la musuh utama kami org muslim...
n smpai mati jugak ko akan kami musuhi
jgn harap taktik kapel2 ni ko ley menang lagi
ko bajet ko terer sgt k???
huh??
NO!!
kami da open our eyes...
n will neva close them again ***inshaALLAH ameeeeeeeenn*

so...setan2 sile berambus
biarkan kami terus memusuhimu spt mane kamu memusuhi kami...


dan janganlah kamu campuradukkan yang benar itu dengan yang salah dan kamu sembunyikan yang benar itu pula padahal kamu semua mengetahuinya [2:42]



lau dah terang2 dah taw tu taktik setan..
tp nok teruskan gop kapel tu
sile la..
biarkanlah setan makin gemuk...
biarkan mereka berbahagia dgn kelalaian kite
silekan...
tp sy harap kite sume bg la pulok time utk setan2 ni rehat
kesian dorg asek kije je nok bwk kite ke arah kejahatan
n dorg asyik menang je tnpe kite sdri
jom la kite bg dorg takdop kije cket
ley la mereka rehat2 cket...
kuruslah cket..
ley diet...haha
ni kite makin kurus setan lok gemuk2
bhgie tgok kebodohan kite
dop aci ar gtu
ke guane??
hurm pikir ar sdri

wallahua'lam

jkk
salam wbt

kapeL..haram ker?? hurm bace ni.. source: iluvislam not edited version~~

Pernah seketika dulu saya rasa saya tak berguna..
Masa dalam kelas kawan-kawan semua tak suka..
Saya nak 'join', kawan kata saya menyibuk..
Ada pula yang kate saya kuat emo..
Sikit-sikit nak marah..
Padahal sebenarnye saya nak tegur mereka buat bising masa belajar..

Lepas tu saya cuba buat lawak
kononnya nak tarik perhatian orang lain
saya paling gembira bila ada orang gelak bila dengar lawak saya
terutamanya pelajar-pelajar perempuan..
Budak-budak lelaki semua kata saya 'mat capub'(cari publisiti)..
tapi saya tak kesah..
asalkan ada yang terhibur..



Tapi saya tetap merasakan kekosongan..
Memang lumrah manusia..
Seoarang lelaki akan tertarik kepada wanita
Macam itulah yang saya rasa..
Saya tengok kawan-kawan dah ada yang 'couple'..
Di dorm sms awek sampai pagi..
ada yang call awek sampai satu malam boleh habis 10 ringgit..

Saya mula berfikir..
"Adakah aku perlu BERCINTA?"
Dengan menggunakan akal seorang pelajar tingkatan 4 itu..
saya pun mula menanam tekad untuk ber'couple'..
Dan masa itulah saya kenal awak..
saya rase saya dah jumpa orang yang paling penting dalam hidup saya..

Mula-mula awak jual mahal..
Tapi saya tak kisah..nak beli gak..
akhirnya, dipendekkan cerita..
saya pun mulalah BERCINTA..

Masa bercinta,memang saya sangat-sangat bersemangat
Apa orang kata..'ALL OUT'lah..
haha..
Saya selalu call awak,awak pun selalu call saya..
'gayut' malam-malam..kadang-kadang saya pun habis RM10 satu malam..
Tetapi segala PENGORBANAN yg dilakukan masa ber'couple' tu..
Tidak terasa pun kehilangannya..

Mase bercinta memang indah..
Semuanya indah..
Sikit-sikit gurau-gurau
Sikit-sikit gelak-gelak
kalau merajuk men pujuk2..
kalau 'birthday' kita sambut sama-sama..

Untuk diri ini,terasa amat bahagia..
Sebab masa itulah terasa diri ini dihargai..
Saya pernah terikir..
Biarlah kawan-kawan saya tu pandang saya semacam,
kata saya macam-macam..
Asalkan awak memahami saya..

Satu hari saya dengar ceramah..
Alhamdulillah..
Dalam ceramah tu saya sedar,saya banyak buat dosa
dan saya kena brubah..
Hidup saya mesti selari dengan Islam..
Saya kena jadi baik..
Sebab memang itu fitrah manusia..menginginakan kebaikan..
semua orang nak masuk syurga kan?

Sejak dari saat itu saya mula rapatkan diri dengan masjid..
Rapatkan diri dengan Al-Quran..
Selalu solat jemaah awal waktu..
Selalu dengar tazkirah..

Saya beli terjemahan Quran, sebab nak tadabbur Quran
Saya beli dua, satu untuk saya, satu untuk awak,
Saya taknak jadi baik seorang diri..
jadi saya ajak awak sekali..
Saya ajak awak baca Al-Quran..
saya kejut awk bangun subuh..(calling)
saya ajak awak saling beri tazkirah..

Mula-mula awak terkejut dengan perubahan saya..
Awak ingat saya dah nak jadi alim, nak brenti couple.
Saya kata,kita bukan buat benda yang salah..
bercinta kerana Allah..
Kita couple tak macam orang lain..
Orang lain couple 'jiwang-jiwang' je..
ade yang siap wat mksiat lg..
pegang-pegang tangan dan macam-macam lagi..
Tapi kita couple baik-baik..
Jaga batas-batas syara'..
Tak guna ayat jiwang-jiwang
janji taknak jumpa, takut berlaku maksiat..
cuma sms dan call je..

Dan awk terima perubahan saya itu..
Saya pun banyak nasihat awak..
Awk pun terima..
Walaupun kadang-kadang awak merajuk sebab teguran saya tu
Tapi saya faham, perubahan memerlukan masa..
Dan akhirnya saya rasa..
Hubungan kita semakin diredahai..
Saya salu doa supaya kita akan kekal sampai ke gerbang perkahwinan..


Dalam proses perubahan saya,
Saya mula menyedari bahawa berdakwah itu wajib..
Kita kena menyampaikan kepada orang tentang kebenaran.
Kalau kita tidak berdakwah..
kita akan dipertanggungjawabkan oleh Allah di akhirat kelak.
sesuai dgn firmanNya dlm surah Al-A'raf,
surah ke 7,ayat ke 164:

Dan (ingatlah) ketika suatu umat di
antara mereka berkata: "Mengapa kamu
menasihati kaum yang Allah akan
membinasakan mereka atau mengazab mereka
dengan azab yang amat keras?" Mereka
menjawab: "Agar kami mempunyai alasan
(pelepas tanggung jawab) kepada Tuhanmu,
dan supaya mereka bertakwa".

Lepas tu saya mulalah beri tazkirah pada kawan-kawan dan adik-adik
Tegur mereka apa sahaja yang silap..
Saya tak boleh tahan bila tengok orang buat salah/dose..
Saya mesti nak tegur.
Selemah2 iman tegur dengan hati, oleh sebab saya nak jadi orang kuat iman..
Ape lagi..tegur je la depan-depan..huhu~~

Lepas tu, satu masa..
saya terbaca pasal couple..

"COUPLE HARAM"

Saya tak percaya..
tapi bila baca detail-detail yang dia bagi..
macam betul pulak..
huhu~~
tapi biasala..
kalau kita suka satu benda tu..
kita tetap akan cari alasan untuk 'membenarkan' pendapat kita..

Saya pun buat tak tahu pasal benda tu..
dan teruskan saja hubungan kita..
kita tak buat maksiat..
Kita jalan-jalan pegang tangan..
tak jiwang-jiwang..
Cuma saling ambil berat..
Tanya khabar..
Borak-borak..
Siap bagi tzkirah lagi..
Apa yang haramnya dengan benda ni?
Tak kisahlah..

Masa terus berlalu...


Masa ni dah nak dekat Trial SPM..
lagi tiga minggu sebelum trial..
dalam masa tu, saya memang rajin study dengan kawan..
buat study group
Pada masa yang sama, bagi tazkirah..

Ada yang terima..
ada juga yang buat tak tahu
Kadang-kadang bila tegur..
saya kena marah pula..
macam-macamlah alasannya
ada kata saya tegur tak berhikmah..
ada yang kata saya menunjuk-nunjuk je..
Tapi tak kisah..
saya ada tempat mengadu..
huhu~~


Suatu masa..
ketika sedang mentadabbur Al-Quran seorang diri..
saya terjumpa ayat ini..

Mengapa kamu suruh orang lain
(mengerjakan) kebajikan, sedang kamu
melupakan diri (kewajiban) mu sendiri,
padahal kamu membaca Al Kitab (Taurat)?
Maka tidakkah kamu berfikir?
(Al-Baqarah, ayat 44)

Saya pun terfikir..

"Selama ini aku asyik tegur orang je.
Tapi aku sendiri masih banyak kekurangan,
Cepat marah, suka buang masa,
ade gak dosa-dosa yang masih dilakukan..
Macam mana ya?"

Lepas tu terjumpa pula ayat ini..

Dan janganlah kamu campur adukkan yang
hak dengan yang batil dan janganlah kamu
sembunyikan yang hak itu, sedang kamu
mengetahui.
(Al-Baqarah ayat 42)

Tiba-tiba saya terfikir satu keritikan kawan..

"Alah kau tu..cakap je berapi..gaya alim,tapi couple gak..sama aje kau
dengan kami..tegur orang konon.."

Berfikir sejenak..
Sebenarnye ber'couple' ni boleh ke tidak?
Adakah selama ini saya hanya menganggap ia boleh?
Habis tu, kenapa saya rasa malu bila mak dan ayah
tahu saya selalu berhubung dengan perempuan?
Dan terkadang saya rasa serba salah?

Macam-macam yang saya fikir..

Dipendekkan cerita lagi sekali..
saya ke Pulau Pinang untuk mengikuti satu seminar dkwh..
Saya harap dengan seminar ni kefahaman saya mengenai dakwah akan lebih mantap..

Dalam perjalanan ke seminar tu..
saya masih sms lagi dengan awak dalam bas..
sempat lagi pesan-pesan supaya jangan lupa baca Al-Quran hari ini, solat awal waktu..
Dalam fikiran saya..
"Ni kira dakwah juga..saling ingat-mengingati.."



******



Majlis malam itu berakhir dengan sesi ta'aruf,
pukul 10 semua orang dah bebas untuk aktiviti sendiri
Lagipun kami semua penat..
takkan nak panjang-panjangkan program sampai tengah malam..
pihak penganjur pun faham..

Tiba-tiba saya tergerak hati untuk bertanya dengan fasilitator yang ada di situ..
Saya rasa inilah masa terbaik untuk tanya pendapat dia tentang couple.
Tapi saya tragak-agak..
"Kalaulah betul couple tu salah..habis tu,nak
buat macam mana? Aku kena clash ke?
Alah,buat apa fikir macam tu..tanya je la. Kalau
tak buat salah, apa nak ditakutkan?"

Lalu saya menghampiri 'Brother' fasilitator tu..
Masa tu dia tengah membelek-belek terjemahan Al-Qurannya seorang diri.

"Assalamualaikum, bang, saya nak tanya sikit
boleh?"

"Em,boleh..duduklah. Nta nak tanya apa?"

"Er..macam ni,sebelum saya terlibat dengan dakwah ni, saya ada kenal seorang
kawan ni, perempuan la. Tapi bukanla setakat kawan biasa..rapat gak la. Bukan rapat biasa,tapi rapatla.."

"Bercinta ke?"

Saya malu nak cakap yang saya couple. Nanti apa pula brother tu kate..mesti dia marah nnt. Saya pun angguk. Lepas tu saya tanya..

"Sebenarnya..couple ni boleh ke tak bang?"

"Akhi, memang fitrah manusia, lelaki akan tertarik kepada perempuan, begitu juga perempuan akan tertarik kepada lelaki. Tapi dalam Islam, perasaan itu perlu dikawal dan ada batasnya. Pergaulan perlu dijaga. Allah firman dalam surah Al-Isra', surah ke 17, dalam ayat yg ke 32:
Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk."

"Tapi bang,saya tak nampak pun yang kami ni menghampiri zina. Niat kami baik. Saya dah cuba sedaya upaya mengawal perhubungan kami. Sms pun takdelah jiwang-jiwang, selalu bagi tazkirah lagi. Kami selang-selang bagi, hari ni saya, esok dia."

Saya tak mahu mengalah.

"Memang betul niat nta baik. Tapi ingat, niat tak pernah menghalalkan cara. Yang batil tetap sahaja batil, yang haq tetap haq. Cuba tengok ayat ni."
Sambil brother tu bukak Al-Quran dia, dan tunjuk pada saya ayat ini:
Dan (juga) kaum Ad dan Tsamud, dan sungguh telah nyata bagi kamu (kehancuran mereka) dari (puing-puing) tempat tinggal mereka. Dan setan menjadikan mereka memandang baik
perbuatan-perbuatan mereka, lalu ia menghalangi mereka dari jalan (Allah), sedangkan mereka adalah orang-orang yang berpandangan tajam.
(Surah Al-Anakabut,Surah 29, ayat 38)


"Akhi, kalau nta paham ayat ni, sebenarnya apa yang berlaku pada nta ialah, setan telah buat nta pandang indah benda buruk yang nta lakukan. Walaupun nta berpandangan tajam, maksudnya nta berilmu tinggi. Memang pada mulanya niat nta baik, tapi ingat, syaitan itu sangat licik. Dia akan sedaya upaya buat nta terjerumus ke dalam kemaksiatan. Lagipun, takkanlah sepanjang masa nta sms dengan dia, nta ingat Allah. Mesti ada masanya nta hanya melayan perasaan dengan dia, kan?"

Betul juga katanya. Lepas tu saya kata, "Tapi bang, saya dah janji dengan dia taknak jumpa lg. Sebab saya tahu kalau berjumpa nanti banyak bahayanya. Dan dia pun setuju. Kami sama-sama menjaga diri. Takkanlah ia boleh membawa kepada zina juga bang?"

"Em, betul, nta dah janji taknak jumpa dengan dia lagi. Nta dah dapat

elakkan zina mata, zina tangan, zina kaki. kalau nta janji taknak call die pula, nta dapat elak zina telinga dan zina lidah. Tapi akh..masih ada zina yang tetap nta tak dapat elak apabila bercouple.."

"Zina hati?" Saya menduga.

"Betul, zina hati. Semua inilah yang Rasulullah jelaskan dalam hadithnya tentang bagaimana menghampiri zina tu. Nta boleh 'check' dalam Riyadahus Solihin, bawah bab larangan melihat wanita. Rasulullah bersabda, mata boleh berzina dgn melihat, lidah boleh berzina dengan bercakap, tangan boleh berzina dengan berpegangan. Kaki boleh berzina dengan berjalan ke arah tempat maksiat. Hati pula boleh berzina dgn merindui, mengingati dan membayangi si dia. Hakikatnye, macam mana pun nta buat, nta tetap tak dapat lari daripada zina hati."

Saya terdiam..kelu. Tak tahu apa nak dikata. Semua yang brother tu kata tiada yang salahnya. Kemudian dia sambung..

"Ana dulu pun couple gak. Lagi lama daripada nta. Sejak sekolah sampai dah masuk U, dekat nak gred. Tapi bila ana sedar apa yang ana buat ni salah, ana trus tinggalkan. Ana siap dah fikir, dialah bakal isteri ana, yang akan jadi ibu kepada anak-anak ana. Kalau nak diikutkan lagi besar masalah ana daripada nta."

"Saya risau la bang. Nanti apa kawan-kawan dia kata. Dulu saya selalu minta tolong mereka untuk rapat dengan dia. Mesti nanti mereka semua tak puas hati dengan saya. Dan dia sendiri pula, saya takut apa-apa akan jadi pada dia kalau dia tak dapat terima keputusan ni. Sebab kami dah rapat sgt."

Masa tu saya dah mula sebak. Malu betul. Menangis depan brother tu cerita pasal benda ni. Nasib baik tak ada org lain masa tu. Brother tu jwb..

"Kalau kawan-kawan dia tak puas hati pun, mereka boleh buat apa? Paling teruk pun, mereka akan mengata di belakang nta. Nta tak kurang sikit pun. Lagipun, dalam berdakwah ni, kita nak cari redha Allah, biarlah orang nak kata apa-apa sekali pun, yang penting redha Allah. Kalau Allah tak redha, semuanya dah tak bermakna lagi."

Saya trdiam lagi.

"Pasal die pula, cube nta fikir dari sudut positif, mungkin dia akan terima keputusan nta scara matang. Mungkin dia juga akan buat keputusan untuk tidak lagi bercouple. Ana yakin, die takkan buat apa-apa perkara bodoh. Kalau die buat sekalipun, itu bukan tagguungjawab nta, apa yang nta nak buat tu betul, meninggalkan maksiat. Semua orang akan tanggung balasan atas perbuatannya sndiri."

Saya dah tak dapat tahan lagi. Masa itu saya menangis, saya dah sdar yang saya kena berhenti couple. Dah jelas sekarang, couple tu haram.

"Jadi apa saya nak buat bang?"

"Ana dulu, hantar satu sms je kat dia. Ana terangkan pada dia hubungan yang dibina itu salah. Minta maaf, kita berakhir di sini. Tolong jangan cari saya lagi. Lepas itu ana terus tukar nombor. Ana tak hubungi dia langsung lepas tu."

"Maksudnya, saya tak boleh hubungi dia lagi ke? Tapi bang, saya ade juga kawan perempuan lain, boleh pula saya hubungi mereka?"

"Dengan dia ni lain. Nta dah pernah ada 'sejarah' dengan dia. Tapi, kalau nanti ditaqdirkan nta satu universiti dengan dia, satu kuliah, lepas tu kena pula buat group discussion, masa tu nta hanya layan dia hanya sebagai group discussion partner."

Tiba-tiba saya terfikir..

"Dia ni nak suruh aku clash malam ni gak ke? Sekarang gak? Takkanlah awal sangat?"

Saya cakap..

"Saya rasa saya belum ade kekuatan la bang. Boleh tak saya tunggu sampai saya ada kekuatan, baru saya tiggalkan benda ni?"

Saya ingat nak lari la. Lalu dia jawab..

"Akh, nta kena ingat. Kekuatan itu tidak boleh ditunggu, tapi ia perlu dibina. Allah tidak akan mengubah keadaan sesuatu kaum sehingga kaum itu mengubah keadaannya sendiri. Nta boleh rujuk surah Ar-Ra'du,surah ke-13,ayat 11. Lagipun, nta nak tuggu sampai bila baru nak tinggalkan couple ni..abang-abang fasilitator ni pun ramai yang pernah couple, bila masuk dakwah, mereka tiggalkan."

Alamak...tak boleh lari lagilah nampaknye..saya rasa macam brother ni paksa saya clash masa tu juga.

"Semuanya dah jelas rasanya..Nampaknya saya kena tiggalkanla benda ni gak ye. Macam tak larat rasanya nak tekan button handphone ni. Rasa tak sanggup."

"Kalau tak sanggup mari ana tolong tekankan."

"Eh, tak apalah bang. Biar saya taip sendiri."

Teragak-agak saya nak taip masa tu. Tapi saya gagahkn juga diri..

"Semuanya dah jelas..buat apa aku tangguh-tangguh lagi. Takut nanti hidayah ni Allah tarik, susah pula nak tinggalkan. Kan aku selalu doa supaya dijauhkan dari maksiat..jadi rasanya, inilah masanya.."


Lalu perlahan-lahan saya taip sms tu..

"Assalamualaikum..Sebenarnya selama ini hubungan kita salah di sisi Islam. Saya ingat dengan mengubah cara pergaulan kita, ia dah dibolehkan, tapi sebenarnya ia tetap berdosa. Saya harap awak akan istiqamah meneruskan perubahan yang awak dah buat, kerana Allah. Saya minta maaf atas segala yang dah berlaku. Kalau ada jodoh insya-Allah, akan bertemu juga. Assalamualaikum.."

Berat betul nak hantar sms tu kat awk. Saya masih tak mampu nak ucap selamat tiggal. Sebab tu dalam sms tu saya hanya akhirkan dengan ucapan salam. Lepas beberapa ketika..saya tekan juga button [send].

Lepas tu tertera di skrin..

[SENDING..]

[MESSAGE SENT]


Masa tu saya rasa macam separuh hidup saya dah hilang. Macam tak percaya..saya dah hantar 1 sms, dan clash dengan awak..

"Terima kasih bang.."

"Takpe, dah tanggungjawab.."

Malam tu saya saya tidur dengan linangan air mata..tak sangka..mmg tak disangka..Saya memang tak pernah terfikir untuk clash, tapi itulah yang terbaik untuk kita sbenarnya..
Tiba-tiba saya teringat ayat Allah..surah Al-Baqarah,ayat 216..

Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.



*******



Masa terus berlalu.. Saya terus sibukkan diri dengan kerja-kerja lain. Dalam usaha nak lupekan awk, bukan senang,tapi saya terus cuba. Saya selalu bagi tazkirah, ingatkan orang.
Saya bagi ta'lim di msjid, terangkan pada orang, couple haram, tunjuk segala dalil.. Macam-macam yang berlaku..ada kritikan..ade gk yg stuju..tapi tak kisahlah semua tu..

Tiba-tiba satu pagi ni, dapat sms daripada awak..awak bagi gambar bunga..bawah tu ada ayat..

"Seindah gubahan pertama.."

Saya rasa awak masih tak dapat lupakan saya. Saya pun fikir.."Kena tegaskan rasanya". Lepas tu saya hantarlah sms ni. Dan rasanya itulah yg terakhir..

"Tiada yang lebih indah daripada mendapat keredahaan ilahi..seindah manapun gubahan pertama tu, selagi tak mendapat keredahaanNya, tetap tiada gunanya..

Assalamualaikum..saya tahu, dulu saya cakap, kalau ada jodoh, insya-Allah akan bertemu juga. Tapi saya taknak awak tunggu. Lupakan saya. Biar Allah yang menentukan..Lagi satu,

Jangan cari cinta manusia,
ia penuh dengan penipuan,
kekecewaan,
dan tak kekal..

Tapi carilah cinta Allah..
tiada penipuan,
tidakkan pernah mengecewakan
itulah cinta abadi..
Cinta yang diredahai..
____________________________________________________________________________________
Copy Dari :-
I Love Islam

subhanallah~~ALLAH LOVES US!! ♥ ♥ ♥ ♥ ♥♥ ♥ ♥ ♥ ♥♥ ♥ ♥ ♥ ♥

salam wbt
bismillahirrahmanirrahim..

subhanallah
ar-RAHMAN n AR-RAHIM
ALLAH MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG

haisyhhh
bace ayat tu pu dop reti2 nok caye lagi k??
haishhhh
nok bukti???
awok2 kite ni kalu cinte kt member2 mule la
bertimbun2 kite lukis bentuk heart (♥ ♥ ♥ ♥ ♥) ni kat paper/mane2 lah
nok royat nye kat org tu betape CHENTA nye die kat si gadis/teruna idaman hati tu

berbaloi ke awok2 mung tulis sume tu??
lukis la banyok2..
pastu simpan la dalam laci kononnye kenangan
last2 air tumpoh atas kertas tu
ilang lah lukisan CHENTA tu...
haishhh

lukis2...
pastu mule la blaku zina hati etc
zina hati pastu bjangkit la ke tahap2 seterusnye
haisyhh
nauzubillah

ehh ape ni irah???

sebenarnye nk royat cket ar..
cinte sesama mnusia ni dop tahan lame mne pn...
ari tu lukis love2...
esok luse mnje2
tulat tubeng...gaduh2
pastu lame2 puahsang doh
cari hok len lok
alasan: mung ni bosan ar..
kite ni byk gop beza...dop same lgsg
padahal waktu time mnje2..
i lap u u lap me too...
i time sume kkurangan u, u pn same erk?
wateva~~


haishhh...
kaseh mg tu xjamin lagi nk jadi teman mg di akhirat n
ti
kt dunie ni pn lum tentu kawen pn lg
dh mg epi sgt tu watpe


nk taw CHENTA kt sape yg PALING BEST??DOP AKAN RUGI LGSG pn...
mg doksoh royat ar nape2 agi
mg tgok je ar pic ni

sungguh ak cakap ALLAH SAYANG KITA SEMUA more than kaseh mg syg mg, even lebih dr kaseh syg mk mg kat mg...


pic2 diamek sendiri oleh salah seorang kpd sahabat sy
crdt to kak Mardhiah Masri


huhu
n plz do say I LOVE U ALLAH as well
zahirkan dgn perbuatan
ikhlaskan dgn hati
cintailah ALLAH di tempat TERATAS dalam hati kita
fahami ilmu ALLAH sbg ilmu yg PALING LENGKAP di seantero alam ini...

I LUV ISLAM
I LUV ALLAH

opppsss

saloh tu!!!

WE LOVE ISLAM
WE LOVE ALLAH
WE ACTS AS REAL MUSLIM/MUSLIMAH


♥ ♥ ♥ ♥ ♥♥ ♥ ♥ ♥ ♥♥ ♥ ♥ ♥ ♥♥ ♥ ♥ ♥ ♥

wallahua'lam
jkk
salam wbt

ALLAH AR-RAHMAN AR-RAHIM



salam wbt
bismillahirrahmanirrahim...


pdgn para ulama'
ar-rahman fil dunia
ar-rahim fil akhirat

ar-rahman nya ALLAH di dunia bg org yg beriman and org2 kafir (seluruh umat manusia; tiada terbatas)
ar-rahim: specially for org islam yg beriman..(lil mukminin)

org kafir sekiranya mati dalam kafir
kita tidak boleh mintak keampunan ALLAH utk mereka
bg mereka yg hidup pun, kita tak ley mintak keampunan ALLAH kepada org kafir
tp kalu nk nk mtk doa utk bg hidayah kt dorg..BOLEH
dalil: RASULULLAH SAW mtk ampun dr ALLAH utk bapa saudaranya, Abu Jahal..tetapi dilarang oleh ALLAH

mereka tidak mndapat kebaikan walaupun di dunia nye sgt2 lah baek kdg2 lebih baik dr org islam
eg: mereka lagi care ttg alam semulajadi; mnjaga binatang2 yg teraniayai, suke mnderma, tlong org2 susah
ALLAH akan balas perbuatan mereka di dalam dunia bukan afta mati
tidak akan balasan baik di akhirat setelah mati dalam kekufuran
telah terputus kasih sayang ALLAH kepada sesiapa yg mati dalam kekufuran
*sesungguhnya ALLAH Maha Adil kepada semua hamba-Nya
ALLAH tak pernah berlaku zalim kepada hamba2Nya...
sekiranya kita cakap tak adil la Mr Chan (for eg) tu baik sgt2
waktu hidupnya selalu tolong org2 susah..duit dop pernoh kedekut pn
kt umah bertimbun bela binatang yg terbiar..
baeknya die
takkan la lepas mati terus dilaknat??kesiannya
haishhhh...doh maser kt dunie bukan ke ALLAH bg doh kesenangan kt die
tu la AR-RAHMAN ALLAH..
kalu zalimlah ALLAH, dekat dunie pun awal2 die susoh doh

~subhanallah~~

pdgn ulama': org kafir yg bbuat baik di dunia, ALLAH jadikan mereka ringan ketika dicabutkan roh nya; kurang sakit tu


so kalu nk mereka yg kafir ni dapat bahagia dunia n akhirat
dpt both ar-RAHMAN n ar-RAHIM ni
doakan lah supaya mereka mndptkn hidayah ALLAH
tu la tugas kita :)



♥ ♥ ♥ ♥ ♥♥ ♥ ♥ ♥ ♥♥ ♥ ♥ ♥ ♥♥ ♥ ♥ ♥ ♥♥ ♥ ♥ ♥ ♥

wallahua'lam
jkk...
salam wbt...

Thursday, 28 January 2010

good explaination y we pray in arabic words..




** salam wbt
take some time to listen 2 diz video..
open up ur eyes...
yeahhh...
:)

jkk..
wallahua'lam

lawak ustaz azhar :) "bolehkah saya berjimak dengan isteri saya pada malam pertama afta nikah"

q: bolehkah saya berjimak dengan isteri saya pada malam pertama afta nikah?
sila jawab betul2

ustaz azhar: parok org pake ni parok..nk jawab betul gane gop,selame ni ade ak lebong mg?macam ar selame kite pernoh lebong die..

jimak ulama' :HARAM jimak dgn isteri pada malam pertama lepas nikoh di KHALAYAK RAMAI
**org ramai gelak**
doh betul dop??haha
jamaah: betulll
doh betul dakpe ar
kalu dlm bilik mampus mg ar..
gtu tanye gop..haha
LOL..haha


bijoks ar care jawab soalan ni...
haha..tgelak jap..
sume org diam dgr part hukum HARAM tuh..
upenye di khalayak ramai mmg ar mane ley LOL
haishhh :P

Wednesday, 27 January 2010

"Wahai Rasulullah saw,izinkan aku untuk melakukan zina"

salam wbt..
topik ni tajuk die agak weird..tp amek la mase u scanning n skimming diz post...kerana inshaALLAH anda tidak akan rugi...
leh muhasabah diri inshaALLAH

post asal dicopy from kak nik (surrey)
tp telah diedit di part **

Imam Ahmad telah meriwayatkan dari Abu Umamah,bahawa ada seorang pemuda datang kepada Rasulullah saw, seraya berkata,

يا رسول الله ائذن لي بالزنا ، فأقبل القوم عليه فزجروه و قالوا : مه مه ! فقال : ادنه ، فدنا منه قريبا قال : فجلس ، قال : أتحبه لأمك ؟ قال : لا والله جعلني الله فداءك ، قال : و لا الناس يحبونه لأمهاتهم ، قال : أفتحبه لابنتك ؟ قال : لا والله يا رسول الله جعلني الله فداءك ، قال : و لا الناس يحبونه لبناتهم ، قال : أفتحبه لأختك ؟ قال : لا والله جعلني الله فداءك ، قال : و لا الناس يحبونه لأخواتهم قال : أفتحبه لعمتك . قال : لا والله جعلني الله فداءك ، قال : و لا الناس يحبونه لعماتهم ، قال : أفتحبه لخالتك ؟ قال : لا والله جعلني الله فداءك ، قال : ولا الناس يحبونه لخالاتهم ، قال : فوضع يده عليه و قال : اللهم اغفر ذنبه و طهرقلبه و حصن فرجه . فلم يكن بعد ذلك الفتى يلتفت إلى شيء


"Wahai Rasulullah saw,izinkan aku untuk melakukan zina"
,Maka sejumlah orang terus menghampiri pemuda itu dan memarahinya, mereka berkata,"Diam kamu!" Maka berkata Rasulullah saw, "Dekatkan lah pemuda itu (kepadaku)" Lalu beliau berkata kepadanya, "Duduklah!" Maka pemuda itu pun duduk.

"Apakah kamu suka seseorang berzina dengan ibumu?" tanya Rasulullah saw.Pemuda itu menjawab, "Demi Allah, tidak.Semoga Allah menjadikanmu sebagai tebusanmu" Rasulullah saw bersabda, "Begitu pula orang lain, tidak ada yang suka ibunya berzina dengan orang lain."


"Apakah kamu suka seorang berzina dengan anak perempuanmu?" tanya Rasulullah saw.Pemuda itu menjawab,"Demi Allah,tidak.Semoga Allah menjadikanku sebagai tebusanmu" Rasulullah saw bersabda,"Begitu pula orang lain,tidak ada orang suka anak perempuannya berzina."


"Apakah kamu suka seseorang berzina dengan saudari perempuanmu?" Tanya Rasulullah saw. Pemuda itu menjawab, ,"Demi Allah,tidak.Semoga Allah menjadikanku sebagai tebusanmu".Rasulull ah saw berkata,"Begitu pula orang lain,tidak ada orang suka saudari perempuannya berzina dengan orang lain."


"Apakah kamu suka seseorang berzina dengan saudara perempuan ayahmu?" tanya Rasulullah saw. Pemuda itu menjawab,,"Demi Allah,tidak.Semoga Allah menjadikanku sebagai tebusanmu".Rasulull ah saw bersabda,"Begitu pula orang lain,tidak ada yang suka saudara perempuan ayahmu berzina dengan orang lain."


"Apakah kamu suka seseorang berzina dengan dengan saudara perempuan ibumu?"
.Pemuda itu menjawab,,"Demi Allah,tidak.Semoga Allah menjadikanku sebagai tebusanmu". Rasulullah saw bersabda,"Begitu pula orang lain,tidak ada yang suka saudari ibunya berzina dengan orang lain"

Lalu Rasulullah saw meletakkan tangan beliau keatas tubuh pemuda itu,sambil berdo'a:"Ya Allah ampunilah dosa-dosanya, bersihkanlah hatinya dan peliharalah kemaluannya" Perawi berkata,"Setelah kejadian tersebut,pemuda itu tidak lagi menoleh kepada sesuatu apa pun (yang diharamkan). (Hadis Riwayat Ahmad,disahihkan oleh Syaikh al-Arna-uth)



** kita bukan sahaja diharamkan u melakukan zina..
namun menghampirinya sahaja adalah suatu yg dilarang dalam ISLAM


وَلَا تَقْرَبُوا الزِّنَا إِنَّهُ كَانَ فَاحِشَةً وَسَاءَ سَبِيلًا

Allah berfirman:"Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji. Dan suatu jalan yang buruk" (Al-Isra' 17:32)


** seperti mana kita sygkan saudara mara kita, ibu kita yg utama, saudara mara prmpuan lain..begitu juga mereka dikasihi oleh ahli keluarganya..
so patut kah kita mmbawa mereka ke jalan kemungkaran..lembah kehinaan yg pling dibnci shinggakan kelak mereka dilaknat ALLAH (kamu juga sekiranya kamu melakukannya)
so kenapa kita nk berzina/mghampiri zina sdgkn kita pun tak nak saudara mara kite, ibu kita or anak kita kelak ttbe je ditangkap kerana berkhalwat/berzina...nauzubillah
kalau kite syg ppuan2 yg ade hubungan pertalian darah dgn kita; esp ibu kita
jgnlah kita senang2 nak amek saudara perempuan org lain n mmbawanya ke lembah maksiat..
jgn lah kite pegang/sentuh seorang ppuan itu kerana ingatlah ia adalah anak kepada seorg ibu yg sgt mnyayanginya, kakak/adek kepada saudara2 yg menyayangi nya...n ia bakal ibu kepada anak2 yg sgt2 mncintai nya..
so jgn lah menyentuh seorg wanita itu kerana 1 sentuhanmu padanya telah mendekatkan diri kamu ke arah zina
n sesungguhnya setiap umat islam itu bsaudara
spt mne kamu marah apabila saudara ppuan mu disentuh atau lagi teruk dicabuli..
begitu juga harapan keluarga perempuan yg tgnnya kamu sentuh itu...
kalau tanak percaya kapel tu haram pn, nak wat camne kan
tp fikir simple je la
kita marah bile org tackle adek kita..apatah lagi mak kite...
so jgn ngader2 nak tackle anak perempuan org lain kerana kapel tu pun salah 1 dr pkare yg mndekati zina
zina yg pling org tak nampak..zina hati
n dr hati ia akan merebak
lg parah dr virus HIV..lg cpt dr segala jenis virus yg ader di muke bumi ini
jgn lah sehingga zina yg terdashyat blaku n kamu masih tidak sedar,...
tu saudara islam kamu juga
jg lah pandangan mu dr mereka
jgnlah suke2 hati sentuh anak dara org..
bpuasalah kalu tul2 xdpt thn nafsu sgt...
sbb tu saudara kamu..saudara islam
dlm islam ikatan perhubungan islam ni lagi pekat ikatannya dr hubungn kkeluargaan
so lau kamu tanak adek2 kamu disentuhi..hormatilah adek2 perempuan org laen jua
malah perlu dihormati plus2...
kerana ia saudara 1agama mu...
jauhilah zina...



wallahua'lam
jkk

ALLAH; Maka nikmat Tuhan-mu yg manakah yg kamu dustakan?

salam wbt

Rasulullah bersabda; Sesungguhnya penghuni langit dan bumi, bahkan semut yang di dalam lubangnya dan bahkan ikan, semuanya bershalawat kepada orang yang mengajarkan kebaikan kepada orang lain"
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
wow.....subhanallah baeknya ALLAH, untung lah jadi hamba-Nya..Tuan lain tak layan pn hamba2 nya sebaik ini..ni... siap makhluk lain mndoakan kita kalau lah kita tahu n menghargai nikmat ni..subhanallah

sebaek2 tuan kepada hambanye pun dorg xkn la dpt atasi kebaikan ALLAH
mereka tu pn tak dpt nk jadi setabah ALLAH
even ramai org jauh dr jalan-Nya
tp bile saat mereka insaf n bertaubat, ALLAH ttp menerima taubat mereka itu
siap tgok la tu
semut2 dlm lubang, ikan2 di lau pn bselawat pd kite
ehh...
Maka nikmat Tuhan-mu yg manakah yg kamu dustakan?
tak cukup lagi k tu??
ellooo..
taw x semut tu brape juta juta juta bilangannya??
byg ar tiap2 sekor dr mereka tu bselawat pd mereka yg mgajarkn kebaikan kpd org laen..
fuhhh..
population semut asenye mmg sah2 lagi byk dr populasi mnusia
tak cmpur lagi jenis smut yg plbagai
semut ape??
smut api ade..smut itam..macam2 ar
kerengga pn kategori semut gak kn?
so Maka nikmat Tuhan-mu yg manakah yg kamu dustakan?



hurm ikan??
ikan tok soh cite la
org yg kaki ngail pn msti taw bertimbun2 jenis ikan di laut tu
lg2 kite ni yg mmg2 lahir2 pn kt tepi laut
mbesar pn inshaALLAH kt tmpt tu gop
mmg ari2 ley dpt ikan fresh...
siap ley wat pilihan agi
ari ni nk mkn ikan selayang, esok ikn kembong..
luse, tulat...
pas dah puas ngn ikan laut..
mule la..
"mk,,nk makan ikan sungai lok ar..lame dop mkn ikan patin bla3"
ikan pn macam2 source die...
laut da la besar gile
4 sure ikan pn btimbun2 kat dlm..
sbb tu "org gi kelaut"@ nelayan mne pnh xpnh blik dop dpt ikan sekor pn
ye la mgkin time musim tengkujuh sume tu ye la kot
tp..laut tu dop pn pnh pulok ttbe ade signboard
"we r running out of fishes"
so npk sgt ikan tu mmg dasyhat punye byk kt ctu
pastu tmbh la ikan2 yg kt tasik, sungai sume tu..
fuhh xterkire las
n ingt ar tiap2 sekor tu bselawat kpd kite *inshaALLAH*
so...
Maka nikmat Tuhan-mu yg manakah yg kamu dustakan?

wallahua'lam...
jkk

perempuan2...joM kite mUhasaBah diri..

salam wbt

"Saya tertarik benar dengan khutbah Jumaat di tempat saya (Balai Islam, Flet Pekeliling) 15 Jun lalu. Isunya mengenai kewajipan menutup aurat. Disebabkan semua jemaah lelaki, khatib mengingatkan jemaah supaya memberitahu anak isteri supaya menjaga aurat masing-masing
.
1. Ada yang pakai tudung singkat. Julurnya diikat ke belakang. Atau diikat ke leher. Maka nampaklah ‘kegebuan’ leher dan dadanya. Sedangkan dalam khutbah tadi, khatib membacakan ayat al-Quran yang meminta wanita melabuhkan tudung, menutup bahagian dada mereka.

2. Ada pakai tudung, tapi pakai T-shirt pendek. Malah ada yang pakai T-shirt tanpa lengan. Sudah tu ketat pula. Bukankah lengan itu aurat. Bahaya mendedahkan lengan yang ‘gebu’ itu. Yang dahsyatnya, ada pakai T-shirt singkat yang dipadankan dengan jeans terlondeh. Jadi apabila membongkok atau duduk, nampak seluar dalam, malah kadang-kadang alur bontot.

3. Ada pakai tudung, tapi pakai jeans teramat ketat. Alur punggung pun terbelah dua. Bentuk bontot pun terserlah. Apa nak jadi ni?

4. Ada yang pakai tudung, tapi pakai kebaya ketat. Tidak cukup dengan tu pakai ‘kain koyak’ pula. Apabila berjalan, terserlahlah ‘kegebuan’ betis malah kadang-kadang paha pun tersembul.

5. Ada yang pakai tudung, tapi pakai kain singkat, macam skirt mini. Kaki bukan auratkah? Pakailah stokin!!!!!!!

6. Ramai perempuan pakai tudung, tapi bermekap tebal dan berwangi-wangian. Bibir merah menyala. Menunjukkan aksi seksi pula tu.

7. Ada perempuan bertudung, ‘merendek’ pula dengan pacar di bangku stesen bas dan pusat beli-belah. Ini menjatuhkan imej wanita bertudung.

8. Ramai perempuan suka pakai kasut bertumit tinggi. Apabila berjalan berbunyilah, tang, tang, tang. Dalam khutbah tadi, khatib memberitahu tidak boleh timbul bunyi yang boleh menaikkan syahwat lelaki.


Syahwat Lelaki

Berkenaan syahwat lelaki ini, saya berpendapat kebanyakan perempuan tidak memahaminya.

Ini kerana perempuan dan lelaki tidak sama dari segi biologi keinginannya.

Lelaki mudah saja naik syahwatnya sedangkan perempuan tidak. Kebanyakan perempuan ingat lelaki macam dia. Itu tidak benar sama sekali.

Seorang rakan saya memberitahu, satu kajian mendapati lelaki terangsang secara puratanya sebanyak 30 kali sehari. Ini sudah semula jadi. Bukan dibuat-buat. Jadi bukan sesuatu luar biasa jika lelaki naik syahwatnya jika melihat aurat perempuan.

Itu normal. Jadi untuk selamat dunia akhirat, lelaki dan perempuan wajib jaga aurat masing-masing. Ikut saranan al-Quran dan hadis. Tafsiran ajaran al-Quran dan hadis disampaikan oleh ilmuan agama seperti khatib Jumaat itu.

Lelaki dan perempuan ikut saja panduan al-Quran dan hadis jika mahu selamat.

Jangan mahu dibantah hukum-hakam agama.
HENDAK SERIBU DAYA..TAKNAK SERIBU DALIH.....

PANDAI-PANDAI LAH NANTI MENJAWAB DAN BERDALIH DIHADAPAN ALLAH....Tak takut ker???

Saya perhatikan sekarang ini ramai perempuan bertudung. Alhamdulillah. Tetapi yang tidak sedapnya, semakin ramai wanita bertudung tetapi tidak menutup bahagian sensitif.

Lepas tu, disalahkan pula lelaki mata keranjang...Lelaki buaya darat...Lelaki mengganggu..Lelaki sexual harashment.....Sape suruh buat-buat suara manja?? Sape suruh ??? Sapa suruh telanjang dikhalayak ramai??? Akhir zaman, wanita berpakaian, tetapi hakikatnya mereka berbogel....Sape yang cakap tu?? ":#)

wallahua'lam
_____________________________________________________________________________________|
Copy Dari :-
I Love Islam


** takut gak bile post bnde2 yg libatkan perempuan ni..
takut sy yg cakap, sy yg buat bnde tu sume..
so sape2 yg tdekat dgn diriku..
lau nampak, sy ttbe tudung pn xbetul..
bju pn macam bungkus nangka je tlg la tegur
yupp mungkin korang takut nak tegur
takut terasa or pape..
tp ssungguhnya sy lagi takut kalu xdisedarkan
ttbe kt akhirat nti ALLAH lak tegur sy
tp waktu tu sy da xley turn back
tegur lah sy..so sy ley improve diri gak
zmn jahiliyyah inshaALLAH akn sy tglkn
tp faham2 je ar..
nk brubah bukan senang...
byk kena wat...
kena pndai2 kawal nafsu gak
tgOk la
bile pakaian style pn dah ubah
ader je dpt kritikan cakap
"eh pesal ko ni?pakaian cam org tue dah..
mane sense of fashion ko??"

hurmm..
awkk...sy rela dikutuk di dunie
kerana sy try u menjaga diri sy mgikut islam
sy tanak nti sy dihina di dpn ALLAH
sy tanak nnti anak2 dr keturunan sy melihat ibunya sbg seorg Muslim hanya pada name..
Muslimah bukannya muslimah...
sy nak "m"" bukan "M"
so...
zmn jahiliyyah ---->> jalan ALLAH
byk dugaan...
kutukan org etc...
sntiase lah menjadi cermin sy
kdg2 tak ley tipu lahh
pda jer setan tu gode,...
permainkan diri ni..
"hurm npk plain sgt lah pakai lah eye liner...
nnti org npk ko dull sgt lah..
pka make up cket je..hurm perfume lak cket...
ehh baju tu...pe kate pakai baju yg 1 lagi..
nti ape mmber2 ckp..
bile nk kuor, eh pakai la boots tu.
..
lawa...*kasut tu high heel, so akn ader bunyi bile bjalan"
sy dlm usaha utk melawan sume pmainan nafsu tu
doakan sy gak
blog ni tulis bukan u riak ape2 las
sy juz nak share..
idup ni xsng u jadi baik tp mudah2 je nak jadi jahat
so yg pnting adalah shbt2 kita
lau buruk, sile tgur trus
takut kwn terase?so sile la berhemah sikit
tu kan Rasulullah SAW pn pnh ajar kt kite.. ;)


jkk..
wallahua'lam

Tuesday, 26 January 2010

eXam..lawak..facts.. ♥ ♥ ♥

salam wbt...

ader kartun yg kiut gak lah..
kartun ni..student ni dah awal2 WARN cg die takyah la seMak paper die..sbb kompem2 akn bg cg die kecewa more than bg cg die epi bile semak kertas tu
haishhyy budak ni...
kite jgn wat camtu taw
kite gune mase elok2
so xde ar kite tkut bile time nk exam
sbb kite stdi u ALLAH
td sblum masuk hall, perasan la jugak..
org len (non-muslims) dorg mmg npk bijoks2
cuak gak
tp bile tgok balik
tsenyum sorg2
knape??
irah ko bajet pndai sgt k??
hihi tak tak tak
jgn slh faham..
gelak sbb..
kite bile takut..tnsen2
kite lebih cnderung u ingt ALLAH
zikir tahmid etc..
mmg doa je mmnjang
sbb kite taw kite da usaha
so skrg kne tawakkal je ar
tp xley stop doa lgsg kn?
tp mereka..
kesian...
bile tensen..
rokok je ar..
pastu mlm2 gi party..
then bile da abes exam bising2 jap..
peluk laki ppuan etc..
haishhyy
mujur la kite ni umat Islam
ade ALLAH yg kite ley refer bile2 je
samada kite epi/kite cdey
even kite perlu kwn2
tp kawan2 kita atas dasar yg bnr...
so xder ar lagho sgt
inshaALLAH
tgok ar
bile kite ckp nk exam
ramai je bg tips2 suh amalkan doa2 ttntu
n ramai jugak yg doakn kite
mk ayh lagi la
sume ahli famili mcm wajib akn doakn kite ari2..
tu la klbihan kite...
DOA SENJATA UTAMA PARA MUKMININ :)
alhamdulillah
aku bsyukur kerana dilahirkan, mmbesar as seorg islam
meskipun pernah terleka
tp ALLAH msih syg pd hamba2Nya
ALLAH msih mnerima kite even ape2 pn kite tlh buat
tu la bes
ALLAH pegang hati kite
so mmg bes la lau kite sdr..
hihi
jom studi elok2
studi bukan utk exam...
so studi lah utk ALLAH :)


jkk..

dandruff!!

salam.. :)
oppss..oFf topic cket ni..
dandruff??
per tuh??
haishh tu kat baju tu ape putih2 tuh??
hurm...
rambut awk cam ader snow turun lah..:P
act dandruff ni bile mase kulit kplae kite mati n jd dry..so akn mggelupas secara blebihan..
taw x actually ader kulat yg grow kt kpale tu bile mase kpale kite tu kuor klumumur..
eiii..
tp tu la kyataan..
ptumbuhan yis yg berlebihan tu la yg mgalakkan dandruff..
*wow...kepala manusia ader yis??yeast=roti??wink3~~*
:P



td sy google la
ape pnyebab kuor dandruff tu
n i found a lotz of reasons..antaranye spt di bawah:

  • Jarang bersyampu atau tidak membilas rambut dengan sempurna
  • Penggunaan penyembur rambut atau gel yang terlalu kerap
  • Penggunaan pewarna rambut yang tidak betul
  • Pengeluaran minyak yang berlebihan
  • Perubahan hormon
  • Tekanan perasaan
  • Daya imuniti yang rendah

  • so cmne nk control??
    beli lah syampu anti dandruff..hihi
    bukan lawak pn.betul la nk wat cmne agi..

    so jgn la bsuh rambut maen ikut suke je..
    kang makin byk yeast mbiak kt atas kpale tu..
    ohh tidakk!!! :P

    rmbut yg yg ader dandruff kgdg ley bg unsightly sight..
    org pdg pn geli nk dtg dkt..
    tp bgus ar u mereka yg sllu pka tudung,pka kopiah su
    me tu
    org xnpk sgt la
    tp pakai tudung lg cpt dandruff..
    klu xpda jage lah
    sbb tu ade iklan sunsilk wardina tu hihi
    ttbe t'ingt iklan tu...

    wink3~~*


    hihi ni la kalu eXam moDe..
    ;)
    tp inshaALLAH ader je facts yg terselit di sebalik cite yg maen2 ni.. :)



    Monday, 25 January 2010


    eXam tImE sToP 4 awHiLe.. dOaKan keJaYaaN daKu... jkk.. salam wbt


    Friday, 22 January 2010

    pEncaRiaN dirI...





    sisters n brothers..
    lihatlah diri kita sndiri n marilah kite judge tahap manakah Islam kita
    [2:214]

    Adakah patut kamu menyangka bahawa kamu akan masuk Syurga, padahal belum sampai kepada kamu (ujian dan cubaan) seperti yang telah berlaku kepada orang-orang yang terdahulu daripada kamu? Mereka telah ditimpa kepapaan (kemusnahan harta benda) dan serangan penyakit serta digoncangkan (oleh ancaman bahaya musuh), sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman yang ada bersamanya: Bilakah (datangnya) pertolongan Allah? Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat (asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh kepada agama Allah). (214)

    so sekiranya sebelum ini kita pernah mengharungi era kegelapan kita, jgn pernah berputus asa kerana sifat itu tidak pernah wujud utk org mukmin..
    kita perlu mengambil inisiatif untuk berubah
    bukan sekadar mengkritik org lain
    tetapi rajin2kan lah diri untuk pandang ke cermin n menilai kelemahan dri
    or sebaik2 nya bertanya anda kepada mereka yg lebih mengenali diri ini..
    berubahlah supaya kita dapat menjawab setiap persoalan ALLAH di akhirat kelak

    tp ingt..
    jgn rakus nak selamatkan diri sendri aje taw??
    tgok org kiri kanan, dpn belakang kita tu
    ajak mereka sekali
    kerana mereka jugak adalah tanggungjawab kita [2:143]
    kita akan menjadi saksi kepada setiap perbuatan mereka kelak
    so jgn anggap kita ahli syurga kalu adek beradik buat dosa yg terang2 pun kita tak tegur...
    wallahua'lam

    jkk

    dOa naBi YunUs a.s sebaGai amaLan kitA ;) part 1

    لَّآ إِلَـٰهَ إِلَّآ أَنتَ سُبۡحَـٰنَكَ إِنِّى ڪُنتُ مِنَ ٱلظَّـٰلِمِينَ (٨٧
    Sesungguhnya tiada Tuhan (yang dapat menolong) melainkan Engkau (ya Allah)! Maha Suci Engkau (daripada melakukan aniaya, tolongkanlah daku)! Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang yang menganiaya diri sendiri. (87)
    doa nabi Yunus dlm perut ikan Nun [21:87]

    Ibnu sunni meriwayatkan : Rasulullah s.a.w telah menerangkan bahawa barangsiapa yang membaca kalimah ini, orang itu akan dilapangkan Allah dari segala kesempitan.

    Menurut riwayat, nabi Allah Yunus telah dicampakkan ke laut setelah diundi beberapa kali, tatkala kapal yang dinaiki oleh baginda hampir karam. Allah memerintahkan kepada ikan Nun untuk menelannya. Keadaan di dalam perut ikan Nun itu sungguh tidak selesa dan baginda berharap agar Allah mengeluarkan baginda dari perut ikan tersebut. Allah telah mengilhamkan Nabi Allah Yunus untuk membaca doa tersebut. Dan apabila Nabi Allah Yunus membaca doa tersebut, baginda terasa lapang dan tenang. Akhirnya Nabi Allah Yunus terselamat apabila dimuntahkan kembali oleh ikan Nun dan baginda terdampar di tepi pantai serta diselamatkan oleh orang lain.

    Jadi, jikalau kita rasa susah hati dan menghadapi kesusahan serta kepayahan, maka bacalah doa ini. Disamping itu kita jangan lupa berdoa dan mengharapkan pertolongan Allah. Zikir ini juga dapat mengukuhkan iman dan menimbulkan keinsafan di dalam diri kita. Tatkala kita membacanya patut kita hayati sungguh-sungguh bahawa kita telah menzalimi diri kita. Oleh itu kita bertaubat daripada segala dosa, samada kecil atau besar, yang disedari atau tidak, terhadap manusia atau dosa terhadap Allah. Mudah mudahan Allah mengampunkan segala dosa kita dan melapangkan segala kesempitan kita.


    **
    sentiasa lah kita berusaha untuk berdoa kepada ALLAH
    bukan sahaja ketika kita berada dalam kesempitan tapi apabila kita berada dalam kesenangan
    kerana doa orang mukmin yg berterusan adalah satu perbuatan yg ALLAH sukai
    oleh itu, janganlah kita lokek untuk mendoakan kawan2/saudara2 mukmin kita juga
    usahlah mengheboh2kan doa anda untuk nya
    kerana antara doa2 yg dimakbulkan ALLAH adalah doa seorang mukmin kepada saudaranya tanpa orang itu mengetahuinya..
    subhanallah...
    oleh itu ingat lah setiap apa yg kita lakukan sembunyi or orang tahu, ALLAH Maha Mengetahui
    hanya keredhaan-Nya yg kita inginkan
    namun zalimlah kita andai kita cuba berlumba2 untuk menyelamatkan diri kita semata2 tanpa menyelamatkan/mendoakan umat islam yg lain...
    sedangkan di dalam al-fatihah yg kita baca sekurang2nya 17kali setiap hari dalam setiap solat fardhu, kita bukan setakat mendoakan diri kita malah kita mendoakan mereka2 saudara kita yg laen jua
    cth yg nyata dalam surah al fatihah potongan ayat 7:
    tunjukkanlah KAMI jalan yg lurus



    Thursday, 21 January 2010

    leh ke kalu mmg tanak kawen?? *weird*

    Kahwin adalah Sunnah Rasulullah s.a.w. dan Sunnah para Nabi-nabi, dan fitrah yang sesuai dengan naluri manusia. Mereka yang tidak mahu berkahwin dan enggan berkahwin adalah bermakna mereka telah mensia-siakan hidupnya di dunia yang telah disediakan Allah untuk hambanya-Nya menikmati segala pengurniaan-Nya.

    Islam adalah melarang ummahnya hidup membujang - tanpa berkahwin dengan tujuan untuk menjauhkan diri dari menikmati kesedapan berkelamin dan kesenangan hidup didunia serta mengelakkan diri dari menikmati kegembiraan berkeluarga dan tidak mahu mempunyai keturunan.

    Dalam Islam berkahwin adalah merupakan suatu perkara yang digalakkan, kerana dengan perkahwinan itu akan berkembang biak ummah Nabi Muhammad s.a.w., dimana baginda adalah merasa bangga dan bergembira dengan sebab banyak ummatnya. Ini telah dinyatakan oleh Rasulullah s.a.w dalam hadithnya yang diriwayatkan daripada Sa'ad bin Abi Waqqas :

    "Berkahwinlah kamu Maka sesungguhnya aku dihari qiamat kelak akan bergembira dengan sebab banyak ummahku. Dan janganlah kamu menjadi seperti orang - orang Nasrani bertapa - hidup membujang".

    Mereka yang enggan berkahwin, Imam Bukhari dan Muslim telah meriwayatkan hadith dari Anas bin Malik, katanya : Tiga orang sahabat datang berkunjung ke rumah isteri-isteri Rasulullah s.a.w. menanyakan tentang 'ibadat yang dikerjakan oleh Baginda. Setelah tiga orang sahabat tadi mendapat jawapan dari isteri-isteri Baginda, mereka merasa bahawa 'ibadat mereka itu bila dibandingkan dengan ibadat Rasullah s.a.w. adalah terlalu sedikit dan sangat-sangat "kurang."

    Mereka berkata sesamanya: "Bagaimana 'ibadat kita? Padahal Baginda adalah orang yang ma'shum - tidak sedikit pun mempunyai dosa, dan Allah telah mengampunkan dosanya yang telah lalu dan akan datang?. "Maka salah seorang dari mereka itu berkata: "Aku akan sembahyang Tahajjud setiap malam." Dan seorang yang lain akan berkata:"Aku akan berpuasa sepanjang tahun, dan tidak akan berbuka." Dan seorang yang lain lagi berkata: "Aku akan mengasingkan diri dari orang perempuan, dan aku tidak akan berkahwin selama-lamanya (hidup membujang)" Maka datang Rasulullah s.a.w., lalu bersabda:

    Kamu semua berkata begitu? Ingat dan ketahuilah, demi Allah, aku adalah orang yang sangat takut terhadap Allah, dan sangat taqwa kepada-Nya, tetapi aku berpuasa dan kadang-kadang aku (tidak berpuasa), dan aku sembahyang, dan aku tidur, dan aku juga berkahwin dengan perempuan. Maka sesiapa yang tidak suka dengan sunnahku, mereka itu bukanlah pengikutku (bukan dari kalangan ummahku). (Riwayat Bukhari dan Muslim)


    Mereka yang enggan berkahwin (hidup membujang) seumur hidupnya, padahal mereka mampu menunaikan tanggungjawab terhadap isterinya zahir dan batin, maka bermakna mereka telah mengharamkan sesuatu perkara yang halal ke atas diri mereka, dan mereka itu adalah juga orang yang menentang hukum Allah dari Sunnah Rasul-Nya.

    Dalam masalah ini, at-Tabari berkata: "Sahabat Rasulullah s.a.w bernama 'Uthman bin Maz'un mengharamkan ke atas dirinya seorang perempuan, benda-benda yang baik dan semua benda yang sedap dan lazat. Dengan pengharaman tersebut, Allah Ta'ala menurunkan firman-Nya:

    Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu haramkan benda-benda yang baik yang telah dihalalkan oleh Allah bagi kamu, dan janganlah kamu melampaui batas pada apa yang telah ditetapkan halalnya itu, kerana sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang melampaui batas. (Surah al- Ma'iddah:87)


    Sehubungan dengan ini, diriwayatkan dari Ibnu 'Abbas:

    Seorang lelaki mengadu dan bertanya kepada Rasulullah s.a.w. mengenai orang yang membujang (tidak berkahwin) selama-lamanya, katanya: " Bolehkah aku berkasi?" Baginda menjawab dengan sabdanya:

    Tidak ada dalam agama kita orang yang berkasi. (Riwayat Tabrani)

    Dalam masalah ini, Sa'ad bin Waqqas berkata:

    Rasulullah s.a.w. telah melarang sahabatnya 'Uthman bin Maz'un hidup membujang (tanpa berkahwin). Andainya Baginda mengizinkan 'Uthman bin Maz'un membujang (tanpa berkahwin), tenteulah kita "harus" berkasi. (Riwayat Bukhari)

    so open ur eyes...
    jgn tersalah pilih jalan idup ye
    ni cakap2 bukan nk suh kite suh kawen skrg
    kang menzalimi pasangan lak kalu lum betul2 bersedia..
    dlm islam, pnikahan yg mnzalimi pasangan mane lah dibenarkan
    pape pn now bina la individu muslim lu dalam diri masing2
    so afta diz inshaALLAH la kite dpt bina baiatul muslim
    famili muslim yg berlandaskn islam +ajaran ALAH yg satU
    amiiin,,,
    semoga perkongsian ini dpt buang jauh2 pmikiran
    "ak tanak kawen tapi ak akn beribadat bsungguh di jln ALLAH.."
    tu sume pmikiran kaum Nasrani...
    mereka siap sgup bkasi u "taat" pd agamenye
    sedangkan mereka telah mengharamkan apa yg halal di jalan ALLAH
    bukankah mereka terdiri dr mereka yg dilaknat ALLAH
    nauzubillah...
    subhanallah ALLAH tau fitrah manusia
    kite perlukan pasangan hidup
    samada waktu susah or senang
    perlengkapilah diri kite dgn ilmu ALLAH

    jgn la pulak sume ajaran ALLAH+sunnah RASULULLAH SAW kite buat
    last2 part nikah kite reject bulat2
    kang RASULULLAH xngaku pengikutnya bukan ke rugi kite nti???
    fikirkanlah adek2 ku sekalian
    *macam tue sgt je* :)
    jom kite fikirkan sejenak wahai sisters n brothers...
    jgn smpai kite terlindung dr hidayah ALLAH disebabkn ego nya kita as manusia

    dlm surah AR-RAHMAN surah ke 55 misalnya
    berkali2 ALLAH tanye
    "maka nikmat Tuhan-mu yg manakah yang kamu dustakan??"

    jgn kite sampai terpinga2 xley jawab di ari judgement nti...
    nauzubillah